fredag 31. juli 2015

Tur/retur Brumunddal-Helgøya med kappseiling tilbake.

Fredag var det fin nordavind midt på dagen, vi tok løst ca i 11 tia og seila ut Furnesfjorden uten noen form for vendepunkt eller mål.

Fikk med meg Pål som styrmann og fokkeslask, Pål kommer fra Bergen og flyr paraglider. Vi hadde ingen mål å mening idag, vi prata om og dra til Helgøya og kjøpe bakt potet. Men vi hadde tatt med oss masse mat, bl.a pizza så vi var jo stappmett da vi kom frem til Helgøya. Turen utover gikk med et 100% forseil og hovedseilet, javnt på ca. 4 knop, ikke alt for spennende.

Vi snudde rett før vi fikk landkjenning på Helgøya og det ble stille etterhvert. Siden eg er skårunge og akkurat fått Maxi,en på vannet, hadde eg bare seilt med det samme forseilet. Spurte Pål om vi skulle sette på Genoa,en(150%) og teste, ja sa han så da heiv vi oss tell i bytting av forseil.
Plutselig gikk båten fremover selv om det var vindstille, vi ble glad og kurset mot Snippsandodden. Så att nordavinden hadde tatt seg opp og det kom en båt ut Furnesfjorden, plinga Arne og fikk bekreftet det var han med sin "franske dame".

Selvfølgelig bar det til kappseiling ut av møtet helt fra ca. Snippsandodden og innover til Brumunddal i ren nordavind. Vi måtte jo krysse endel og siden Arne var alene hadde vi fordel ved vendinger. Den "franske dame" er 34 fot mot mine 28 fot, så visste han hadde en fordel, større seil og større lystall og. Men det gikk javnt og fint innover med noen kastevinder av og til. Siden vi ikke har rullefokk ble det til att vi seilte hele veien med stor-genoa,en.

Hadde eg vært alene uten noen og kappseilt med hadde eg nokk gått tilbake til 100% forseilet, men no hadde eg å Pål blod på tann. Arne revet litt med rulleforseilet sitt og glei ut av milioner med dama si. Vi måtte legge baugen på vinden i de verste kastene, det tapte vi kansje litt på. Det ble en utrolig artig og spennende tur innover fjorden, svett ble eg og i de verste trimmjobbene med seilene i flekkan. Vi ankom Brumunddal båthavn ca. samtidig, da var eg fornøyd. Det stakk ut to-tre seilbåter fra havna ei lita stund etter vi hadde lagt oss til i vær sin bås etter turen vår, vi var fornøyd og hadde god seilvind idag.

Denne turen lærte eg utolig mye, har lest litt bøker om trimming av seilbåter og hadde bare sånn halvegs peiling i teorien. Men det var godt å få testa noe av det ut i praksis...gleder meg videre utover...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar