onsdag 27. januar 2016

Forberedelse til vinterseilasen, Molde-Harstad 2016

Det er ikke fritt førr att det kribler i seil-nerven nå. Vinter og uvær får være der til vi kommer opp i det, da løser vi det der og da. Men forberedelse er lurt å ta med seg på turen.

Jeg er inneforstått med att skuta er 8 fot større en vår 28-fots Maxi som eg har kruset med rundt på Mjøsa en del med. En 36-fots Baviara blir digg og seile, men det så mye av seilfolket som klager på Bavaria uten att dem i det hele tatt har prøvd en sånn sak.

Vi får se ka skuta er god for, om vinteren er det endel større påkjenninger enn vanlig kos-seilas på sommeren. Ikke minst ising, især om vi får kalde østlige vinder når vi begynner og nærme oss Nord-Norge, Nord-Øst og Nordavind bruker og være "steike" kalde de og. Ising er skummelt om det får "spire å gro", da kan ting bryte i sammen og båten vil få unormal tung vekt på oversiden av vannlinjen. Stabiliteten vil også bli dårligere med en nediset båt.
Jeg har spurt Daniel om sikkerhetsutstyret om bord, han sier alt er i skjønneste orden. Det eneste som ikke er overlevningsdrakter, vurderer og ta med mine egne.

VHF, instrumenter og det elektriske er oppe å går, da gjenstår det og sette seg inn i det på fredag og evt. lørdag.


Været er studert og ser som lavtrykkene står i kø helt til i midten av neste uke. Men Molde ligger innadskjærs og leia til Bud kan man trygt forsere i mye vind. Bud er siste havn før åpne havet, der kan man ligge og vente på ei "gløtt" for og komme seg videre. Ser det melder sør-øst til øst på mandagen, da blir det fralandsvind med litt slør fra styrbord akter. Det kan være godt å ha fralandsvind på første havkryssing til vi blir kjent med skuta.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar