søndag 7. februar 2016

Børøysund til Rørvik over Frohavet og Folda.

Kortvarig storm meldte Florø radio tidlig på lørdags morran, lignet veldig på et polart-lavtrykk. Vi utsatte avgang til ca. i tre tiden på ettermiddagen, god liten vestlig kuling til og begynne med.

Vi tok farvel med Stig Kampesveen og putret oss ut av havna i Børøysund, jaggu er den karen ivrig og være med i båten. Han har ca 6 timers kjøring fra Gausdal og han er to helger i måneden i båten, ivrig fisker er han og.

Vi fikk ren slør fra babord side i flere timer, 9 knop på det meste bare med hovedseilet ute. Autopiloten fungerte utmerket, vi ante fred og ingen fare da den plutselig spant seg rundt hele skuta. En aldri så lite ufrivillig jibb og det ble litt spennende ombord et kortvarig øyeblikk, Daniel re-startet, la inn ny rute og alt i orden etter ei stund.

Vi har nå passert Frohavet, natten siger på og skal inn på Folda, vi visste att den kortvarige vinden fra vest skulle dreie på sør-øst, det stemte perfekt med hav-varselet til YR. Selvfølgelig hadde vi noe sjø over Frohavet, men eg vil gjerne kalle det for "smult" allikevel. Det er utrolig korr sjødyktig den skuta er, ingen ulumskheter her. Men vi måtte jo sove og, delte vaktene, vi seilte ei strekning på ca. 16 timer uten stans, vi sov på skift.

Vi ankom Folda og vinden hadde tatt seg opp til stiv kuling, stjerneklart og vi er midt i det polare lavtrykket fra sør-øst. Jeg regne med siden vinden falt ut fra Folda-fjorden ble den sterkere enn bris, og det stemte bra, den avtok igjen etter Folda. Det gikk fint å reve med både rulle-hovedseil og rulle-genua helt alene. Vi ble sittende mange timer alene i mørket hver, mange rare tanker som svirrer i hode. Plutselig bryt en bølge rett på sia, ja da kjenner du att du lever om tankene er et helt annet sted enn navigeringa.

Vi ankommer Rørvik så vidt i lysningen, sliten begge to og hiv i oss en Fjordland før vi stupe i køya. Sovner som en dobbelt stein nå og våkner ikke før ca. tolv-tia.

Her bunkrer vi opp fullt med fuel, vannet funket ikke, lette flere plasser i Rørvik. Så ut som dem hadde stengt kranene for vinteren.

Det lå en sjark bak oss som hadde gått i ett strekk fra Bud og hit til Rørvik, han hadde gått over Frohavet og Folda i den verste vinden. Dem hadde fått seg en omgang med god gammel dags juling kunne han fortelle, og dem skulle videre opp til Vesterålen.

 Denne var spesiell, vet ikke helt hva dette er, men tipper det har litt med kunst og gjøre.

Her siger Hurtigruta "Finnmarken" forbi oss når vi forlater Rørvik. Neste planlagte havn er Brønnøysund, flott vær og ferdig med havstykkene, føler på meg det blir en kosetur :-)

3 kommentarer: